Tel
Servis (Po-Pá 7-16 hod.) +420 602 346 289

Vše o hlučnosti tepelných čerpadel

Vše o hlučnosti tepelných čerpadel

Nízké náklady na vytápění i přívětivé ekologické vlastnosti dělají z tepelných čerpadel favority pro novostavby i rekonstrukce. Jejich oblíbenost v posledních letech výrazně vzrostla, především díky tomu, že se pomocí nejnovějších technologií omezuje jejich hlučnost.

Při výběru nového tepelného čerpadla by měla hlučnost patřit mezi jedenu z prvních kritérií, ze kterých vybíráte. Nekvalitní a levná zařízení mohou vydávat hlasité a rušivé zvuky. Ty budou, kromě vás samotných, obtěžovat také sousedy.

Jak porozumět značkám hlučnosti?

U každého tepelného čerpadla můžete najít několik údajů o jeho hlučnosti. Hladina akustického tlaku (Lp) udává zvuk zařízení v ideálním prostředí. Tento údaj díky různým proměnným není vždy vypovídající, a doporučujeme se spíše soustředit na hodnotu hladiny akustického výkonu (Lw). Ta se měří v předem definovaných podmínkách, které jsou pro všechny výrobce stejné. Hladina akustického výkonu má vždy dvě hodnoty. Hluk při minimálním a maximálním chodu čerpadla.

Odkud se bere hluk?

Hlučnost tepelného čerpadla souvisí s mnoha faktory. Mezi jedny z nejpodstatnějších patří kvalita použitých materiálů, jeho umístění v prostoru a technologickým zpracování přístroje. Ta nejmodernější zařízení dokáží snížit hlučnost až na 35 dB (A), což představuje tikot budíku, který slyšíte ze vzdálenosti 3 metrů.

Proč jsou tepelná čerpadla slyšet? Ventilátor nasává do přístroje obrovské množství vzduchu. Ven se nesou zvuky točící se vrtule a vibrací z kompresoru, které mohou být nedostatečně odhlučněny. Velký podíl na hlučnosti má právě vrtule ventilátoru. Ideálním je zvukově optimalizovaný ventilátor s možností inteligentního řízení otáček, který zabraňuje nepříjemným hlubokým tónům a stává se tak téměř neslyšitelné.

Kam s tepelným čerpadlem?

Kromě kvalitního navržení a zpracování přístroje, lze hlučnost ovlivnit i správným umístěním tepelného čerpadla. Venkovní jednotku s ventilátorem je nutné umístit v blízkosti domu, kvůli délce potrubí, zároveň však nikdy ne přímo pod okna obytných místností nebo ložnice. Také není vhodné ji stavět do rohu. V tom případě se hlučnost vždy zvýší a současně se zhorší průtok vzduchu, což má na následek zhoršení účinnosti.

V rámci dobrých sousedských vztahů také venkovní jednotky nedoporučujeme usadit přímo před okna ostatních domů. Z důvodu snížení vibrací se mezi tepelná čerpadla a kovové nebo betonové konstrukce dávají gumové bloky, které absorbují vibrace. Díky nim lze venkovní jednotku umístit i na rovnou střechu. V tomto případě je však nutné dbát na připevnění mimo hlavní konstrukci, aby se vibrace nešířily přímo do domu.

Jak snížit hlučnost?

Hlučnost staršího čerpadla lze výrazně snížit akustickým krytem. Nová tepelná čerpadla od kvalitních výrobců jsou již v tomto obale dodávána. Protihlukové kryty mohou snížit hlasitost o 8 až 12 dB. Tyto kryty nijak nezasahují do venkovní jednotky, navíc také snižují kmitání, které také působí další hluk.

Nicméně je potřeba také říci, že jsou velmi robustní a mohou zvyšovat odpor vzduchu. Toto opatření bude vždy dražší a komplikovanější než optimalizované tepelné čerpadlo.

Jak odhlučnit tepelné čerpadlo:

  • traviny a křoviny v okolí venkovní jednotky,
  • stavební překážky (zídky, palisády),
  •  plechové kryty, které směřují proud vzduchu do země,
  •  umístit venkovní část na plochou střechu,
  • umístit venkovní část horizontálně, aby proud vzduchu směřoval do nebe.

Hluková studie

Před uvedením do provozu je nutné tepelné čerpadlo ohlásit a doložit jeho hlučnost krajské hygienické stanici. Ta na základě dodaných podkladů posuzuje, zda hluk nebude omezovat sousedy.

Pro hygienu si připravte mimo jiné:

  • původní technickou zprávu,
  • uzemní plán s vyznačením místa stavby,
  • způsob vytápění,
  •  informace o zařízení – akustické parametry, typ, název, výrobce a označení venkovní jednotky

 

Podmínky se mohou mírně měnit u jednotlivých hygienických stanic, proto je vhodné si dopředu zjistit, jaké podklady budou ke schválení potřeba.

Tepelná čerpadla jsou vhodná i do řadové zástavby a nebudou nijak obtěžovat sousedy. Například Vitocal 222-A z naší nabídky je jedním z nejtišších čerpadel na trhu. Při nočním režimu je jeho hlučnost sotva 35 dB ve vzdálenosti 3 metrů.

 

Zdroj: upraveno z Viessmann, spol. s r.o