Tel
Servis (Po-Pá 7-16 hod.) +420 602 346 289

Do letních veder s klimatizací po boku

Do letních veder s klimatizací po boku

V posledních letech letní teploty rostly, a z příjemného tepla stala až nesnesitelná vedra. Dle předpovědí tomu nebude jinak ani v nadcházejících letech, proto se pozornost lidí začala soustředit na způsoby zpříjemnění vnitřního mikroklimatu jejich domovů. Jeden z nejběžnějších způsobů ochrany před vedry představuje klimatizace.

Jak funguje klimatizační jednotka

Klimatizace pracuje na stejném principu jako lednice. Řízeným odpařováním a kondenzací chladiva dokáže odvádět teplo z prostoru, čímž jej ochlazuje. Z technického hlediska jsou klimatizační jednotky nejčastěji v tzv. splitovém (děleném) provedení. Vnitřní (interiérová) část odebírá teplo z chlazeného prostoru a odvádí ho do vnější (exteriérové) části, která teplo vypouští do okolí.

Prostorová specifika

I když samotná klimatizace nevypadá na první pohled nijak složitě, s jejím výběrem a instalací je se vždy vhodné obrátit na odborníky. Na počátku je nejdůležitější zvolit vhodný model klimatizace. Nejvýznamnější parametr představuje instalovaný výkon. Ten se odvíjí hlavně od velikosti klimatizovaného prostoru, ale odborník musí dále do návrhu zahrnout i vliv orientace budovy, okolní překážky způsobující zastínění, velikost prosklených ploch a podobně. V neposlední řade je důležitým kritériem také design samostatné klimatizace. Moderní klimatizace už není jen obyčejným spotřebičem, ale představuje doplněk interiéru, do něhož by měla esteticky zapadnout.

Nejen chlazení v době veder

Klimatizace neslouží už jen k chlazení v době veder, ale má i další funkce, které zákazník jistě ocení. Sofistikovanější modely dokáží automaticky zajišťovat kompletní regulaci vnitřního prostředí vašeho domova. Během zimy je možné klimatizací prostor dokonce vytápět.

Díky klimatizacím se dá řídit vlhkost vzduchu, zajišťovat jeho čistění a filtraci od prachu a různých jiných alergenů. V zájmu čistoty je tedy vhodné, když má klimatizační jednotka snímatelný filtr a omyvatelný kryt a povrch.

Moderní klimatizační jednotky bývají vybaveny senzorem, který udržuje požadovanou teplotu v interiéru a zajišťuje příjemné klima v místnosti i za vaší nepřítomnosti. Díky funkci nočního režimu si můžete zajistit pohodlný a zdravý spánek, jak v režimu chlazení, tak i v režimu vytápění. Užitečnou funkcí bývá i možnost rychlejšího dosažení nastavené teploty a o komfortní ovládání klimatizace se postará dálkový ovladač.

Umístění vnitřní a vnější jednotky

Klimatizace musí být umístěna tak, aby byl zajištěn optimální a komfortní chod. Vzhledem ke kompresoru, který obsahuje vnější jednotka, je třeba zmínit i občasnou hlučnost. Dále je nutné zajistit odvod vznikajícího kondenzátu. Instalovat se může na balkón, vnější stěnu domu i střechu. Je doporučeno, aby vnitřní jednotka byla umístěna tak, aby vzduch nefoukal přímo na osoby uvnitř domu. Směr proudění je možno regulovat pomocí směrových klapek tak, aby studený vzduch proudil směrem ke stropu a nepadal okamžitě k podlaze. Tím se dosáhne efektivnějšího chlazení prostoru.

V neposlední řadě je pro efektivní chlazení důležité pro efektivní také to, do jakých směrů proudí vzduch. Jako optimální se jeví, když klimatizace umožňuje automatickou oscilaci vzduchu v osách dolů – nahoru, vpravo – vlevo, přičemž se rovnoměrné cirkulace dosahuje velkým úhlem lamel.

Pravidelný servis

Pro správný a bezproblémový chod klimatizace je důležitá pravidelná údržba. Minimální frekvence kontroly filtrů, potrubí, stavu chladiva a celkové údržby by měla být alespoň jednou za rok. Pokud se klimatizace využívá i na vytápění během zimní sezony, doporučuje se kontrola dvakrát do roka, jedna před létem a druhá před začátkem zimy. Kontrola a servis musí být vykonány certifikovaným odborníkem, aby se zabránilo případnému poškození či úplnému rozbití.

Klimatizace se postupem času stávají spíše nevyhnutelností než komfortním doplňkem. Jejich masové používání zajistil pokles cen, který nezruinuje rodinný rozpočet. Základem je oslovit profesionální prodejce, kteří vám rádi pomohou s výběrem, instalací, provozem i servisem klimatizací. Tím si zajistíte příjemné teploty i během rozpáleného léta.

 

Zdroj: upraveno z Viessmann, spol. s r.o.